Zaparcia w ciąży
Jak pokazują współczesne badania lekarskie, co druga kobieta w ciąży ma problem z zaparciami. Są one związane w dużej mierze z zaburzeniami hormonalnymi i powiększającą się macicą. Czy można wyeliminować nieprzyjemną dolegliwość, bez obawy o własne albo dziecka zdrowie? Warto pamiętać, że ciąża to szereg najróżniejszych przemian, które występują stopniowo w organizmie kobiety. W ich skład wchodzi więc gospodarka hormonalna odpowiedzialna za produkcje pokarmu.
Rośnie nie tylko maleństwo
Dużo mówi się o hormonach, ale czym one są? To przede wszystkim glukagon i sekretyna, a więc substancje odpowiedzialne za motorykę systemu pokarmowego. Czyli prościej mówią za skurcze jelit, przepychające resztki pożywienia do odbytu. Powiększenie macicy także spowalnia je, przez co zaparcia często przydarzają się regularnie. Warto bowiem wiedzieć, że narząd tez powiększa swoją objętość o ponad 1000 razy. To jest bezpośrednim powodem, sprawiającym, że wędrujące pożywienie ma zdecydowanie dłuższą drogę. Większa macica to również ucisk na sąsiednie tkanki oraz organy. To zgaga czy właśnie rzadsze oddawanie stolca. Jak pokazują specjaliści, problemy te dotykają blisko 50 procent przyszłych mam. Przykre, że te nieleczone prowadzą często do żylaków odbytu.
Postaw na błonnik
Oczywiście odpowiedzią na problemy może być stosowanie błonnika. Tym bardziej, że ta substancja jest nie tylko skuteczna, ale i bezpieczna zarówno dla przyszłej mamy, jak i samego niemowlęcia.
Inne sposoby na zaparcia
Czy istnieją inne metody pozwalające na zapobieganie zaparciom? Oczywiście, że tak. Należą do nich:
– jedzenie posiłków o regularnych porach, w odpowiednich odstępach, w myśl zasady: im częściej, tym lepiej.
– uprawianie sportu, bez względu na to, czym on jest. Ruch jest wskazany bardzo w czasie ciąży, o ile oczywiście nie ma do niego medycznych przeciwskazań.
– funkcjonowanie według zegara biologicznego, nie przemęczanie się oraz unikanie stresu.
– wyzbycie się, a przynajmniej ograniczenie produktów spowalniających perystaltykę jelit jak np. herbata, cola, czekolada oraz produkty z mąki.
– spożywanie dużej ilość wody niegazowej ( zarówno w przypadku ciąży, jak i tuż po porodzie).