Pizzerinki – dzieci je uwielbiają! Poznaj nasze pomysły
Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków w każdym wieku. Żeby jednak nam się w końcu nie znudziła, warto od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Pizzerinki to świetny pomysł na obiad, który szybko zniknie z talerzy naszych pociech. Dowiedz się, jak je przyrządzić.
Pizzerinki to miniaturowe wersje klasycznej pizzy oferowanej w wielu lokalach, takich jak np. Maxi Pizza w Kielcach. Podobnie jak ten oryginalny włoski przysmak, mogą być podawane z dowolnymi składnikami, zgodnie ze smakowymi upodobaniami dzieci. Przygotowanie nie jest trudne – podstawą jest ciasto (niekoniecznie drożdżowe) oraz sos pomidorowy. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualnych preferencji.
Pizzerinki w wersji klasycznej
To danie, którego bazą jest klasyczne ciasto na pizzę. Różnica polega jednak w wyglądzie – zamiast jednego dużego placka, z ciasta należy uformować kilka mniejszych placków.
Składniki:
- 2 szklanki mąki typu 00
- 50 g drożdży świeżych
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- passata pomidorowa
- ser mozzarella
- dowolne dodatki: papryka, salami, pomidor, szynka.
Przygotuj ciasto drożdżowe jak na pizzę. Odstaw do wyrośnięcia na kilka godzin. Następnie rozwałkuj cienko i wykrawaj średniej wielkości koła. Ułóż na blasze i posmaruj sosem pomidorowym. Na ciasto wyłóż dowolne składniki i wstaw na niski poziom do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury. Piecz przez 10-15 minut. 5 minut przed końcem na wierzch wyłóż plastry mozzarelli.
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Jeżeli chcesz przyrządzić pizzerinki, które zupełnie nie nawiązują do pizzy serwowanej przez np. Maxi Pizza w Kielcach czy inne lokale, wykorzystaj ciasto francuskie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera mozzarella
- passata pomidorowa
- 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków bazylii (do dekoracji).
Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego ze swojego ulubionego przepisu. Następnie mozzarellę pokrój w plastry, a pomidory i oliwki przekrój na połówki. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 8 prostokątów.
Nagrzej piekarnik do temperatury 220oC. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim kawałki ciasta. Posmaruj je sosem pomidorowym i układaj poszczególne składniki. Piecz ok. 12-15 minut – do momentu, w którym brzegi ciasta się zarumienią. Upieczone pizzerinki ozdób listkami bazylii.
Podobnie jak pizza serwowana m.in. w Maxi Pizza w Kielcach oraz innych lokalach, pizzerinki to świetna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Możesz zaproponować ją zamiast obiadu. Podaj ją również, gdy organizujesz przyjęcie urodzinowe dla dziecka. Najmłodsi goście będą zachwyceni!
