Nazywana jest „witaminą słońca”. Dowiedz się, za jakie procesy zachodzące w organizmie odpowiada witamina D

Jest jedną z tych witamin, które trudno dostarczyć naszemu organizmowi z dietą. Możliwe jest to dzięki syntezie skórnej, do której dochodzi w wyniku ekspozycji naszego ciała na promieniowanie słoneczne, jednak pod naszą szerokością geograficzną jej odpowiedni wymiar jest niemożliwy do osiągnięcia. Dlaczego to takie ważne aby szukać innych sposobów na uzupełnienie i zapobieganie jej niedoborom?
Witamina D to grupa związków organicznych rozpuszczalnych w tłuszczach, mających znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Mówiąc o witaminie D, warto wiedzieć, że pod tym terminem kryją się dwa różne związki. Pierwszy to cholekalcyferol (witamina D3), występujący w produktach pochodzenia zwierzęcego i możliwy do uzyskania w naszym organizmie w wyniku syntezy skórnej. Drugi – ergokalcyferol (witamina D2) – występuje w roślinach oraz grzybach.
Skąd wiadomo, że witamina D jest ważna dla naszego organizmu? Zawdzięczamy to amerykańskiemu biochemikowi, badaczowi zależności między dietą a stanem zdrowia – Elmerowi V. McCollumowi, który przedstawił witaminę D światu w 1922 r. Trwające do dziś badania kolejnych naukowców dowiodły jednoznacznie, że witamina D wpływa na wiele funkcji organizmu człowieka – można mówić o regulacji ekspresji nawet 300 genów, co stanowi około 3% naszego genomu. Wśród bardzo istotnych obszarów naszego zdrowia, na które ma ona niebagatelny wpływ, należy wymienić: prawidłowy rozwój i pracę mięśni; właściwą strukturę kości i zębów; odpowiednie wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, a także utrzymywanie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka we krwi; prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i niezaburzony proces podziału komórek.
Kiedy brak witaminy D
Wśród konsekwencji niedoboru witaminy D, na bazie trwających od 30 lat intensywnych badań nad tym składnikiem, można zdecydowanie stwierdzić, że są to: zwiększone ryzyko rozwoju krzywicy, osteoporozy i osteomalacji, a także wyraźne spadki nastroju i spadek odporności organizmu.
W świetle badań nad witaminą D, dowiedziono jej dobroczynnego wpływu na wiele innych obszarów naszego zdrowia. Warto tu wymienić zdolność do wspomagania zapobiegania raka prostaty, sutka, jajnika, płuc, czerniaka i jelita grubego. Z czego to wynika? „Witamina słońca” ma zdolność hamowania namnażania się komórek nowotworowych i procesu tworzenia się nowych naczyń krwionośnych (angiogeneza), które zasilają wzrost guza, a także przyspiesza apoptozę komórek rakowych, czyli wspomaga ich eliminację.
Witamina D wspomaga także profilaktykę nadciśnienia tętniczego i chorób, które ono niesie. Jest także odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego poziomu białka, będącego składnikiem HDL, czyli tak zwanego „dobrego” cholesterolu. Ponieważ u osób, których organizm był w większym stopniu nasycony witaminą D stwierdzono wyższy poziom HDL, porównując wyniki osób z niskim poziomem tej witaminy w surowicy. Wysnuto teorię, że witamina D może zapobiegać spadkowi HDL, a więc i rozwojowi miażdżycy oraz wielu chorobom serca, np. chorobie wieńcowej, zawałowi serca czy udarowi. To ważna informacja nie tylko dla nas, dorosłych w kontekście dbania o nasze zdrowie, ale i bardzo istotne dane dla właściwego dbania o rozwój dzieci, na których zdrowie i formę w przyszłości pracujemy od ich najmłodszych lat.
Jak suplementować witaminę D?
Badania przeprowadzone w Polsce na grupie dzieci w wieku czterech lat wykazały, że prawie wszystkie (99%) miały niedobory witaminy D w organizmie. W szerzej zakrojonych badaniach dowiedziono, że realne spożycie tej witaminy w diecie wśród dzieci i młodzieży (4-18 lat) żyjących w Europie wynosi mniej niż 200 j.m., co stanowi alarmującą informację, ponieważ zapotrzebowanie na witaminę D jest pięciokrotnie większe. Mimo, że na rynku nie brak preparatów umożliwiających uzupełnianie niedoborów witamin w diecie dziecka, rodzice często doświadczają problemów z regularnym podawaniem ich. Stąd na szczególną uwagę zasługuje preparat mel●tiki witamina D. Poza odpowiednio dobraną do wieku dzieci (od 3. do 18. roku życia) dawką witaminy D nie zawiera on cukru, co pozwala nie narażać zębów na próchnicę. Tabletki te, dzięki formule MELT FORM, są szybko przyswajane przez organizm i mają lubiany przez dzieci waniliowy smak.