Naucz się wykonywać banalnie proste ciasto na pizzę!
Pyszna, chrupiąca na brzegach i mięciutka w środku pizza chodzi za tobą już od paru ładnych dni, ale jakoś tak nie miałeś okazji do tego, by ją zamówić lub przynajmniej kupić jej mrożoną wersję? Twój apetyt na smaczne włoskie jedzenie każdego dnia rośnie jednak coraz bardziej, dlatego czujesz, że jeśli w najbliższym czasie nie zjesz swojego ulubionego kolorowego placka, po prostu nie wytrzymasz? Nie korzystaj z gotowych rozwiązań, a sam wykonaj swoją wymarzoną pizzę. Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś własnoręcznie czegoś podobnego, w pierwszej kolejności opanuj sztukę wyrabiania idealnego ciasta, które jest przecież absolutną podstawą każdego włoskiego placuszka.
Ciasto wykonasz w czasie krótszym niż kwadrans, choć będziesz musiał jeszcze chwilę później poczekać, zanim zaczniesz je uzupełniać i włożysz je do piekarnika. Najpierw do dowolnego większego naczynia wsyp nieco ponad szklankę zwykłe mąki. Powinna to być mąka pszenna, bo jeśli użyjesz żytniej lub razowej, ciasto może ci nie wyjść lub szybciej się spali. Piszepis na pizzę mówi również o tym, by mąkę wymieszać dokładnie z drożdżami instant. Dodaj ich ok. cztery gramy. Kolejno umieszczaj w naczyniu: kilka szczypt soli, łyżeczkę cukru i dwie łyżki oliwy z oliwek (jeżeli akurat nie masz jej pod ręką, zastąp ją dowolnym olejem roślinnym). Składniki postaraj się dokładnie wymieszać i zacznij dolewać do nich przegotowaną wodę. Wyrabiaj ciasto ręką i kontroluj jego strukturę. Zbyt rzadka i płynna masa wymaga dodania odrobiny mąki, a ta przesadnie zbita i sucha potrzebuje dodatkowej wody. Gdy już uznasz, że twoje ciasto jest niemalże perfekcyjnie, możesz je odłożyć w bezpieczne miejsce, przykryć ścierką i pozostawić na pół godziny. W tym czasie zdąży ono pięknie wyrosnąć.
Tym razem sam zrób pizzę w Bydgoszczy lub zamów na https://www.pizzadalmacja.pl i przekonaj się, że nie jest to trudne i wymagające zadanie. Nawet jeśli nie masz żadnego doświadczenia w kuchni, będziesz w stanie wykonać to jedno z najprostszych ciast na pizzę, aby następnie już tylko czymś je uzupełnić i upiec w piekarniku.