Mam dla Ciebie przepis na kebab z wołowiny!
Wszyscy mięsożercy wiedzą, że wołowinka jest pyszna i że można zrobić z niej wiele ciekawych dań. Dziś chcę opisać Wam jedno z nich, które mi i mojej rodzinie smakuje wyjątkowo. Chodzi mi o kebab z wołowiny podawany w tortilli. Mam nadzieję, że moja metodologia przypadnie Ci do gustu i zechcesz z tego przepisu skorzystać. Z mojej strony mogę tylko zaznaczyć, że przepis jest dobry, a danie smakuje wyśmienicie!
Aby przygotować danie, o którym mówię musimy zaopatrzyć się w szereg składników. W pierwszej kolejności trzeba mieć piękne kawałek wołowiny. Trzeba też mieć rzecz jasna tortillę. Ale na tym nie koniec. Ważnym elementem każdego kebaba jest sałatka, którą przyrządzić trzeba z warzyw takich jak: kapusta pekińska, pomidor, ogórek, cebula. No i istotny jest też sos czosnkowy, który zrobić można z jogurtu naturalnego i majonezu w proporcjach 3:1, do których dodaje się wyciśnięte trzy ząbki czosnku. Kluczowe są też przyprawy, których trzeba użyć, czyli przyprawy kebab do mięsa, a także sól i pieprz, ale to snadardzik, który zna każdy nawet nie pracując z restauracji z kebabem jak Saint Karas.
Kiedy mamy już wszystko, co potrzebne jest do przygotowania takiego dania możemy zacząć od przygotowania mięsa. Najpierw kroimy je na drobne kawałki, następnie przyprawiamy i zaczynamy smażyć na patelni z tłuszczem. W międzyczasie na drugiej patelni lekko podgrzewamy tortillę, na której rozkładamy usmażone już mięso. Do niego dodajemy ilość warzyw, która pozwoli na sprawne zwinięcie tortilli.
Wszystko zalewamy sosem. Tortillę zwijamy dbając o to, aby jej konstrukcja była stabilna i aby jadło się to wygodnie.
I to tyle. Prawda, że proste? Jeśli masz chwilę czasu, to przepis wykorzystaj, zapewniam, że się opłaca.