Krótka historia pizzy
Pizza przybyła do naszego kraju prosto z samych Włoch. Od razu rozkochała w sobie niemalże wszystkich Polaków, pokazując im, że smaczne dania nie muszą być wcale skomplikowane czy bardzo ekskluzywne. Zazwyczaj to najprostsze jedzenie smakuje nam przecież najbardziej. Udowadnia to włoski placek, który dziś robi furorę dosłownie na całym świecie, nie tylko w naszym kraju.
Pierwsze okrągłe placki tworzone z bardzo cienkiego ciasta wykonywali już starożytni Egipcjanie. Odgrywały one rolę pieniędzy i ludzie wymieniali je na inne potrzebne im artykuły. Później pizza przybyła do Rzymu. Tam została urozmaicona specjalnymi mieszankami ziół oraz serem. Bo nie od razu tworzono ją z czterech składników. Początkowo była ona po prostu zwykłym plackiem z ciasta, którego nie pokrywano ani żadnym sosem pomidorowym, ani nawet minimalną ilością sera. W Rzymie zostało to zmienione. Okazało się, że drożdżowe ciasto świetnie komponuje się właśnie z serem i przyprawami. Na dobre zmieniło to oblicze całej pizzy.
Ta pizza w Lublinie z restauracji Salsa, którą kojarzymy z dzisiejszymi czasami, została odkryta jednak dopiero we Włoszech, gdy do tego kraju dostarczono pierwsze pomidory. Uznano, że właśnie w połączeniu z pizzą będą smakować doskonale. Tworzono z nich proste sosy i smarowano nimi drożdżowe placki, które w tamtych czasach nazywano “pizzeriami”, podczas gdy dziś tym mianem określa się lokale sprzedające pizzę. To wszystko działo się już w XVIII wieku. Elastyczne placki bardzo szybko rozkochały w sobie mieszkańców Włoch, którzy stopniowo zaczęli je promować na świecie. W dziewiętnastym wieku ich wyjątkowe danie trafiło do samych Stanów Zjednoczonych. To wydarzenie rozpoczęło prawdziwą falę, która sprawiła, że dziś pizzę można zjeść dosłownie w każdej części świata.
Bez wątpienia włoski placek jest jednym z najcudowniejszych odkryć branży kulinarnej. To danie proste, a jednak wyjątkowo smaczne i przy tym dość odżywcze. Szybko zaspokaja głód, przy okazji będąc niezwykłą przyjemnością dla samego podniebienia.