Dieta kobiety w ciąży
Powszechnie mówi się o tym i pewnie też to słyszałaś, że kobieta w ciąży to może sobie pozwolić na to, aby jeść za dwóch. Fakty są jednak takie, że takie podejście jest mylne, a to dlatego, że badania dowiodły, że zapotrzebowanie energetyczna u kobiet w ciąży wzrasta jedynie o 300-500kcal w stosunku do tego, co było przed zajściem w ciążę. Warto więc zauważyć, że zbytnie objadanie się w czasie ciąży nie jest ani zdrowe ani wskazane. A to dlatego, że w efekcie takiego stylu odżywiania się trudno będzie powrócić do wcześniejszej wagi i sylwetki, którą miało się przed porodem. Dodatkowo watro też zwrócić uwagę na to, że nieprawidłowa dieta w ciąży ma duży wpływ na możliwość pojawienia się niektórych dolegliwości ciążowych.
Jeśli zastanawiasz się nad tym ile kilogramów przybrać można w czasie ciąży, to zanotuj sobie, że powinno to być od 10 do 15 kg, takie wartości są optymalne.
Planując swoją dietę w ciąży weź pod uwagę to, aby w pierwszym trymestrze ciąży wprowadzić do niej kwas foliowy. Każdy ginekolog zaleci Ci suplementację tym kwasem nie tylko w początkowej fazie ciąży, ale nawet przed rozpoczęciem starań o dziecko. A to dlatego, że kwas foliowy pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Jeśli nie zadbasz o dostarczenie go do organizmu, to możesz spowodować, że cewa nerwowa nie domknie się prawidłowo, w efekcie czego nie połączy się prawidłowo mózg z rdzeniem kręgowym. Brzmi groźnie i jest to groźne!
Jeśli nie chcesz suplementować się kwasem foliowym, to śmiało możesz wprowadzić do swojej diety sporą ilość kapusty, w której to jest on dostępny jako naturalny składnik. Podobnie jest w przypadku kapusty i wielu innych zielonych warzyw. Prawda jest jednak taka, że w ciąży zapotrzebowanie na kwas foliowy jest na tyle duże, że bez suplementacji się nie obejdzie.