Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na smakowite, słodkie śniadanie, które z przyjemnością zjesz nie tylko Ty, ale też Twoja druga połówka, a także każde zdrowe dziecko? Zachęcam Cię do przetestowania tego doskonałego przepisu na amerykańskie naleśniki z syropem klonowym, które są grubiutkie, pulchniutkie i po prostu pyszne!
Składniki na naleśniki
Składników dużo nie ma, ale mimo wszystko może się zdarzyć, że w Twoim domu wszystkich ich nie ma. Dlatego zerknij na tę listę i ewentualnie przygotuj listę zakupów, które musisz zrobić przed rozpoczęciem przygotowywania tych naleśników.
Potrzebne będą Ci takie produkty jak:
- mąka – 12.5 dag
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- jedno jajko, raczej z tych większych
- 200 ml mleka, polecam ekologiczne
- 4 łyżki masła
- sól, wcale nie wiadro
- owoce sezonowe takie jak: jagody, borówki czy maliny
Jak zrobić sos do naleśników?
Do zrobienia sosu do naleśników potrzebne będzie Ci pół szklanki syropu klonowego oraz 5 deko masła. Przygotowując sos najpierw musisz podgrzać masło w rondelku, następnie wlać do niego syrop i wymieszać podgrzewając całość do dość wysokiej temperatury, tak aby było ciepłe.
Przygotowanie naleśników amerykańskich
Zaczynamy od przesiania mąki z wykorzystanie specjalnego narzędzia, które w domu mieć powinien każdy miłośnik wypieków. Następnie bierzemy się za roztopienie dwóch łyżek masła oraz jego przestudzenie, to zajmuje troszkę czasu. W kolejnym kroku musimy ubić jajko, dodać do niego mąkę wraz z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą soli, 200mll mleka oraz przestudzonym wcześniej masłem. Całość miksujemy do chwili, w której stwierdzimy, że ciasto jest całkowicie gładkie.
Teraz przechodzimy do smażenia naleśników. Należy to zrobić rozgrzewając wcześniej patelnię posmarowaną masłem. Ciasto na patelnię nakładamy łyżką w ten sposób, aby uformować płaskie placuszki o średnicy około 10 centymetrów. W momencie, w którym naleśniki podrosną należy obrócić je na drugą stronę.
Tak przygotowane amerykańskie naleśniki pancakes kładziemy na talerzu, polewamy sosem i dorzucamy do tego owoce.
Pycha!